I. BŐRÜNKRŐL ÁLTALÁNOSAN

 

Kalandos utazásra hívlak!

 

Örülök annak, hogy bepillantottál a bőrápolás birodalmába. Ebben a rövid, ám annál hasznosabb kis könyvben számos hasznos információt tudhatsz meg bőröd felépítésével és ápolásával kapcsolatban. Mindent nem fogok tudni leírni, ez a kis könyvecske leginkább egy kis ízelítő lesz arra, hogy kedvet kapjál a tudatos bőrápoláshoz és megismerkedjél néhány alapvető fogalommal.

 

 Először is néhány általános gondolatot osztok meg veletek, bőrünkkel kapcsolatosan:

 

- legnagyobb méretű szervünk

- legfontosabb feladata, hogy elhatárolja szervezetünket a külvilágtól, ez egyben védelmi funkció

- felnőtt emberek bőrének tömege a testsúly 8-10 %-a

- felülete átlagosan 1,5-1,8 négyzetméter

- részt vesz a hőszabályozásban

- a felszíni fájdalomérzés érzékszerve

- bőrünk lélegzik és jelentős a felszívóképessége

- felszínén baktériumflóra található, amely egészséges embernél nem okoz panaszt.

 

 

Szerkezetét tekintve 3 nagy egységre osztható:

- Felhám (Epiderma)

- Irha (Cutis)

- Bőralja (Subcutis)

 

I.

Felhám: 0, 2mm vastagságú elszarusodó, többrétegű laphám.

Több sejtsorból épül fel:

- bazális réteg

- tüskés réteg

- szemcsés réteg

- fénylő réteg

- szaruréteg

 

Ebben a rétegben játszódik le két nagyon fontos biokémiai reakció.

Az egyik az elszarusodás, vagy más néven keratinizáció.

A másik a festékképzés biokémiai folyamata.

 

Folyamatok:

 

Elszarusodás:

vagy más néven keratinizáció. Ez a hámréteg (elszarusodó laphám) megújulását jelenti. Az elszarusodás a tüskés rétegben megkezdődik, de csak a szarurétegben teljes. A hámsejtek oszlás után a bőrben egyre feljebb kerülnek. Az egyre feljebb kerülő sejtek víztartalma folyamatosan csökken. Mire a felszínre érnek, már csak elhalt, lapos sejtek alkotják a szarut minimális víztartalommal (10%). 10%-os víztartalom alatt leválnak a bőr felszínéről.

 

Festékképzés:

a hámréteg alsó sejtsorában, a bazális rétegben termelődik a melanin nevű fehérje, amelyeket a melanociták (festékképző sejtek) termelnek. A melanin bőrünk festékanyaga. Legfontosabb szerepe az ultraibolya sugárzás elleni védelemben van. A barnulással tulajdonképpen a bőrünk védekező funkciót tölt be.

 

II.

Irha:

Lazarostos kötőszövet.

Kollagén, elasztikus és retikuláris rostok alkotják. A rostok között kocsonyás alapállomány található. Általában 3 mm vastag, de testtájanként változó. Az irhában gazdag vérérhálózat, nyirokerek és idegvégződések találhatóak.

Fontos még megemlítenem, hogy két külső elválasztású mirigyünk, a faggyúmirigy és a verejtékmirigy, valamint a szőrtüsző és a benne elhelyezkedő szőrszál is itt foglal helyet.

 

Mirigyeink:

az irharétegben található két külső elválasztású mirigy (váladékát a külvilág felé üríti), ezekről szeretnék pár gondolatot megemlíteni.

 

Verejtékmirigy:

Alakjuk szerint csöves mirigyek. Számuk 2-3 millió lehet. Nagy számban fordul elő a kéz, a láb felületén és a hajlatokban. Leginkább hónaljunk, homlokunk, talpunk és tenyerünk verejtékezik. Aktívan a mirigyek 10%-a működik, 70%-uk készenléti állapotban van, 20%-a pihen. Egy nap alatt normális körülmények között 800g verejték távozik. A váladék víztiszta, összetétele 99%-a víz, konyhasó, karbonsavak, nitrogén tartalmú bomlástermékek. Frissen szagtalan, de baktériumok hatására gyorsan bomlik, és kellemetlen szagúvá válik.

 

Két fajtája van:

 

- kis verejtékmirigy (merokrin), egész testünkön megtalálható és egész életünk során működnek.

- nagy verejtékmirigy (apokrin), pubertás kortól kezdve termelődnek.

 

Verejtékmirigyeinknek fontos szerepük van a testhőmérséklet szabályozásában, valamint a testidegen anyagok, mérgek kiválasztásában is részt vesznek.

 

Faggyúmirigy:

Az irha mélyén helyezkedik el, szorosan kapcsolódik a szőrtüszőhöz. Karéjos, szőlőfürtszerű képződmény, legtöbbször a szőrtüszőbe üríti váladékát. Elágazó, bogyós mirigy. Az egész testen megtalálhatóak, kivétel a talp, tenyér, ajkak és a körömágy bőre. A faggyúmirigyek eloszlása nem egyenletes, legtöbb a homlok, az orr és az áll környékén, valamint a hát bőrében található. Ezeket seborrhoeás (szeboreás) testtájaknak nevezzük.

 

Faggyú szerepe: megakadályozza a bőr nedvesedését, savas kémhatású, elősegíti a kórokozók elleni védelmet. A bőr víztartalmának csökkenését megakadályozza, puhává és bársonyossá teszi.

 

Szőr:

Az egész testen megtalálható, kivétel a tenyér, a talp és az ajkak felszíne. Az egész testen megtalálható vékony szálakat pehely vagy lanugo szálaknak nevezzük.

A szőr két részből áll:

1.) gyökér

2.) szál

 

A gyökér a szőrtüszőben (folliculus) helyezkedik el. A szőrtüsző mélyen benyomul az irhába, sőt többnyire a bőraljába is. Csőszerű és alsó részén három jól elhatárolt réteget különböztetünk meg :

- külső gyökérhüvely, amely a bazális és tüskés réteg folytatása

- belső gyökérhüvely, amely az elszarusodó réteg megfelelője

- cuticula, amely a szarurétegből származtatható.

 

A szőrtüsző aljában található a szőrszemölcs (papilla), amely a kötőszövetből nyomul be a hámeredetű szőrtüsző aljába. A belső gyökérhüvely kiboltosodásából jön létre a szőrhagyma, amely a szőrszemölcsöt körülfogja. E felett helyezkednek el az igen gyors ütemű osztódással szaporodó alapsejtek (mátrix sejtek), ezekből képződik a szál. A szőrszemölcsöt erek táplálják, ezek vérellátottsága a sejtosztódást és a növekedést nagymértékben befolyásolja.

A mátrix sejtek szaporodóképességüket tehát az érhálózatuknak köszönhetik.

A bazális réteg sejtjeihez hasonlóan nemcsak osztódni képesek, hanem festékanyagot, melanint termelnek. A melanocyták (festékképző sejtek) a szőr kéregállományába továbbítják a termelt festékanyagot.  A szőrtüsző felső harmadába nyílik a faggyúmirigy kivezetőcsöve. A szőrtüszőhöz tartozik a hajmerevítő izom is, amely sima izom. Az izom összehúzódása okozza a szőr felemelkedését, amelyet libabőrnek is nevezünk.

 

A szőrszálban három réteget találunk:

- cuticula (külső kéreghártya), feladata védelem, többrétegű hártya amorf keratinból

- cortex (rosttörzs), a szál fő tömegét adja, sok elemi keratinszál szabályos szerveződéséből jön létre, különleges kábel szerkezetű

- medulla (velő), cső alakban a szőr belső szerkezetét alkotja.

 

III.

Bőralja:

Az irharéteg alatt található, nincs éles határvonala. Zsírszövet és lazarostos kötőszövet alkotja. A lazarostok rostjai kötegeket alkotnak, a köztük levő hézagokat zsírsejtek töltik ki, melyek lebenyeket és zsírpárnákat alkotnak.

Védelmi és hőszigetelő funkciója jelentős. Vastagsága testtájanként és egyénenként változó.

 

Bőrünkhöz szorosan kapcsolódó fogalmak:

A szarurétegben olyan vízoldékony anyagok találhatók, amelyek a szaruréteg hidratáltságát biztosítják, ezeknek neve: NMF és SSZF.

 

NMF: nedvességet megkötő faktor, feladata a víz felvétele és tartós megkötése. Higroszkópos (nedvszívó, vízfelvevő), de vízmegtartó képessége kicsi.

 

SSZF: kevésbé higroszkópos, a vízmegtartó képessége nagy. Sajnos lúgos közegben kioldódnak a bőrből, de rövid időn belül újraképződnek.

 

Bőrfelszíni emulzió: véd és puhán tart.

Zsíros és vizes fázisból áll. A zsíros fázist zsírköpenynek, a vizes fázist savtakarónak hívjuk. A zsíros fázis faggyúzsírból és az elszarusodás folyamán keletkező szaruzsírból áll. A vizes fázis kialakításában szerepe van a verejtéknek. A bőrfelszíni emulzió zsíros fázisa a bőr lipoidköpenyét, a benne található zsírsavak és a verejtékben oldott karbonsavak a savköpenyét alkotják. A savtakaró ph-értéke 4-6 között van.

 

II. FŐBB BŐRTÍPUSOK

Egy kis ízelítő a főbb bőrtípusokról. A kozmetikai gyakorlatban a bőrt a felszíni emulzió mennyisége és minősége, valamint a bőr víztartalma alapján különböző csoportokba soroljuk. A bőrtípus különböző külső és belső okok hatására (pl: életkor, évszakok, kozmetikai kezelés, étrend, betegségek stb.) módosulhat.

NORMÁL BŐR:

Normál bőrnél a felszíni emulzió zsírtartalma optimális, így a bőr víztartalma is éppen megfelelő.

A normál bőr üde, egyenletesen festékezett, tompa fényű, tiszta, bársonyos tapintású, rugalmas. Üdeségét a jó vérkeringés és az optimális vastagságú szaruréteg adja. A melanin képzés és eloszlás egyenletességének következménye az egyenletes festékezettség. A tompa fényt, a pórusok tisztaságát és zártságát, a megfelelő mennyiségű és összetételű faggyútermelés és a hibátlan elszarusodás eredményezi. Bársonyosságát a felszíni emulzió kellő víztartalma és rövid, világos, sűrű piheszőrök adják. Rugalmasságát az irha kellő hidratációja, a rugalmas rostok megfelelő aránya, a bőralja zsírszövetének tömöttsége és a kellő izomtónus okozza.

A normál bőr kozmetikai kezelése kíméletesen, enyhe hatású szerek felhasználásával történik. Kerülni kell az erősen szárító, valamint zsíros anyagokat.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy ilyen bőrtípussal rendelkezel, akkor örülj nagyon! Ugyanis nagyon ritka és gyönyörű!

SZEBOREA (seborrhoea)

A szeborea genetikailag meghatározott, fokozott faggyútermelést jelent. A szeboreás alkatúaknál nemcsak a faggyútermelés mennyisége fokozott, hanem a faggyú minősége, alkotórészeinek aránya is megváltozik.

Kialakulásának oka általában öröklött alkati tulajdonság. Az androgén (férfi nemi) hormonok fokozzák a faggyútermelést. A pszichés megterhelések (stressz), a levegő, a napfény, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozási szokások, emésztési zavarok, nem megfelelő kozmetikumok használata fokozzák a szeboreát. Kozmetikai kezelésének célja a faggyúmirigyek működésének normalizálása, a hámréteg víztartalmának fokozása, az esetleges gyulladásos folyamatok mérséklése.

Fajtái:

Száraz szeborea (seborrohea sicca)

Fénytelen, sápadt, szürkés színű, tág pórusú, korpázóan hámló, zsíros, érdes tapintású bőr, nehezen ürülő, fekete vagy fehér komedókkal.

A faggyúban a koleszterin észterek aránya megnő, ezért nehezen eltávolíthatók. A fokozott elszarusodás miatt a szőrtüszők nyílása, vagy a faggyúmirigy kivezető csöve elzáródik. A száraz szeboreát felszíni vízhiány is kíséri. A bőrfelszíni emulzió nem megfelelő,  funkcióját nem képes tökéletesen ellátni.

Olajos szeborea ( seborrhoea oleosa)

A bőr zsírosan fénylő, fakó színű. Az arc középvonalában, de nem ritkán az egész  arcon sok szürkésfekete , könnyen eltávolítható komedó látható. A faggyú olajsav tartalma fokozott. A bőrfelszínt bevonó fényes faggyúréteg gátolja a bőrlégzést. A faggyú serkenti az elszarusodást, ezáltal a szőrtüszők kivezető nyílása beszűkül, könnyen elzáródik. A faggyú a leváló hámsejtekkel keveredve nehezebben tud kiürülni, kis faggyúdugaszok, komedók keletkeznek.

ZSÍRHIÁNYOS BŐR: (alipikus)

A faggyú és szaruzsír termelés csökkent. A bőrfelszíni emulzió mennyisége és minősége megváltozik. A hiányos lipidköpeny nem képes a vízvesztés megakadályozására, a szarusejtek zsugorodnak. Ha víztartalmuk 10% alá csökken, a bőrfelszínen hámlás észlelhető.

A szarusejtek szoros kapcsolata meglazul, rendezettségük felbomlik, a bőr érdes, repedezett lesz. A zsírhiány tehát együtt jár a vízhiánnyal. A száraz bőr tüneteiért elsősorban a vízhiány felelős. Két formáját különítjük el: mérsékelten zsírhiányos és fokozottan zsírhiányos bőrt. Mindkét forma felszíni vízhiánnyal is kombinálódik. A zsírhiányos bőr matt, üde. Zárt pórusú, legfeljebb néhány komedó (mitesszer) található az orrszárnyak mentén. Kissé érdes tapintású, felszínén minimális hámlás észlelhető. Rugalmas. Hűvös, szeles időben könnyen pirul. Kialakulásának oka az esetek többségében öröklött alkati hajlam. Néha kóros anyagcsere folyamatok vagy a hormonrendszer működési zavara okozza. Külső tényezőként szárító kozmetikumok használata is kiválthatja. Idősebb korban az életfolyamatok lassulásával a bőr egyre szárazabbá válik.

A zsírhiányos bőr kozmetikai kezelésének célja a bőr hiányzó zsíranyagainak pótlása, a szaruréteg hidratáltságának helyreállítása, az esetleges gyulladás megszüntetése.

TÚLZOTT VÍZTARTALMÚ: (hyperhidratált bőr)

A normálisnál több vizet tartalmaz. Duzzadt, ödémás, feszes tapintású. A bőrfelszíni emulzió zsírtartalma normális, csökkent vagy fokozott.

A bőr fokozott víztartalma bőr-, ill. belgyógyászati betegségek tünete lehet. Kialakulhat allergiás gyulladás következtében, hormon, vese, szív és érrendszeri megbetegedésben, valamint terhességben. Kozmetikus csak a terhességben kialakult változatát kezelheti.

MÉLYRÉTEGI VÍZHIÁNYOS BŐR (dehidratált)

A mélyrétegi vízhiány általában felületi vízhiánnyal kombinálódik. A hámrétegen kívül az irhában és a bőraljában is csökkent a víztartalom. A vízhiányos bőr elsősorban alkati tulajdonság, a bőr korai öregedésének jele. Kifejlődését külső tényezők siettetik. Például kis páratartalmú levegő, túlzott napozás, nem megfelelő bőrápolás. Belső betegségek is csökkenthetik a bőr víztartalmát, pl: lázas állapot, hányás-hasmenés, cukorbetegség. Jellemzői: fakó színű, érdes felszínű, petyhüdt tapintású. Rugalmassága, tónusa csökkent. Korán ráncosodik. Szűk pórusaiban fonalszerű komedók képződnek. Kozmetikai kezelése során minél több vizet kell bejuttatni a bőrbe.

KOMBINÁLT BŐRTÍPUSOK:

A gyakorlatban nagyon ritka az egyes bőrtípusok önálló előfordulása. Legtöbbször kombinálódnak egymással. A bőr anatómiai jellegzetességeiből következik, hogy az arc középső részei, a hát, valamint a mellcsont előtti bőrfelület mindig zsírosabb, mint a testfelület többi része. E területeken több és nagyobb faggyúmirigyek találhatók. (Ezek szeboreás testtájak)

A vízhiány gyakran kombinálódik a zsírhiány különböző fokozataival, de a szeborea különböző típusaival is előfordul. A kombinációban néha több fajta bőrtípus is részt vesz.

III. JELLEGZETES BŐRPROBLÉMÁK

 

EKCÉMA

 

A bőr krónikus, gyulladásos, az immunműködés egyensúlyának zavara miatt kialakuló betegsége.

Jellemző tünetei a száraz, erősen viszkető bőr, amely a folytonos dörzsölés és vakarás miatt megvastagszik, a ráncok mentén és a bőrhajlatokban kisebesedik, a végtagokon a leggyakoribb. Rendszerint hullámokban jelentkezik. A beteg bőrfelület állapota egy időre jelentősen javul, majd időnként kiújul és fellángol az atópiás bőrgyulladás.

 

Kiváltó okok:

 

Külső tényezők:

környezeti hatások (pl: nem megfelelő kozmetikum, a házi por, illetve a házipor-atka ürüléke, táplálékkal bevitt vagy a légutakon keresztül bekerülő allergének, mosószerek) befolyásolhatják az ekcéma kialakulásának valószínűségét, csakúgy mint a betegség időnkénti fellángolását.

 

Belső tényezők:

genetikai hajlam (erre utal a családi halmozódás és az öröklődés). Valamint pszichés állapot, pl: állandó stressz hatására romlik a szervezet ellenálló képessége.

 

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség , a világ népességének 10%-a szenved valamilyen fajtájában. Az egyes anyagok irritáció, vagy allergiás reakció révén okozhatnak bőrgyulladást. Akut bőrgyulladás esetén a bőr élénkvörös, meleg tapintású lesz, feszül, felszíne fényes. A nagyfokú gyulladás következtében hólyagok, nedvezés alakul ki, hámlás jelentkezik, égő, viszkető érzés kíséretében. Nem fertőző betegség.

 

TÜNETMENTESSÉG:

megfelelő, sokszor hosszas kezeléssel elérhető. Fontos a kiváltó tényezők azonosítása, és a beteg kitettségének megszüntetése.

 

 

ROSACEA: (rozacea, rezes bőr)

 

 

Az arc bőrének szimmetrikus gyulladása. Kísérhetik szeboreás tünetek, gennyes hólyagocskák, tágult erek, bőrmegvastagodások, szövetburjánzások. Rendszerint az orrszárnyakon és az orr mellett kétoldalt az orcákon keletkezik, csak később terjed ki a homlokra és az állra.

A rozácea a késői szeboreás kórképek közé tartozik: 30-40 éves korban kezdődő, változatos lefolyású, inkább nőkön elforduló, gyakori bőrelváltozás. Oka pontosan nem ismeretes. Csökkent vagy fokozott gyomorsav termelés, krónikus epehólyaggyulladás, a petefészek hormontermelésének zavarai, klimax, magas vérnyomás.

Az arcon kipirulást okozó hatások (extrém hideg vagy meleg, tömény szeszes italok, feketekávé, fűszeres ételek) rontják a rozáceások bőrállapotát.

Lefolyása meglehetősen változatos.

 

Négy fokozatát ismerjük:

 

I.)   ROZÁCEA ERITEMATOZA:

Vazolabilitás: rohamokban jelentkező bőrpír.

 

II.)  ROZÁCEA TELEANGIEKTATIKA:

Érbénulás: maradandó értágulatok kialakulása.

 

III.) ROZÁCEA PAPULOPUSZTULÓZA:

Gyulladás: göbcsék, apró gennyhólyagok megjelenése.

 

IV.) RINOFIMA:

Az orr kötőszövetének és faggyúmirigyeinek a burjánzása. Az orr kezdetben csak vörös, majd a kötőszövet megvastagszik. A túlburjánzó mirigyek egyenetlenné, dudorossá, gyakran aszimmetrikussá teszik az orrot.

 

ROZÁCEÁS bőrök kezelésekor, ápolásakor mindig a bőr nyugtatására kell törekedni!

 

 

AKNÉ (pattanás):

 

 

A faggyúmirigy kivezetőcsöve körül kialakult gennyes gyulladás.

Kialakulása: a belső-elválasztású mirigyek zavara okozza, ezért rendszerint szeboreás alapon jön létre, a hímjellegű hormonok túltermelődése az egyik leggyakoribb kiváltó tényezője.

 

Akné kialakulása:

Kialakulásának folyamata a bőrön található egyik baktérium észtereket bontó enzimje a faggyúmirigyekben lévő faggyút elbontja, a hidrolízis során zsírsavak és glicerin képződik. A keletkező zsírsavak a környező szövetekbe jutnak és gyulladás alakul ki, amely sejtes beszűrődéssel jár, limfocyták és plazmasejtek vándorolnak erre a helyre.

 

A bőrben, 0,5-2 cm átmérőjű lilásvörös, tömör, fájdalmas csomók alakulnak ki. A csomókban vér, savó és genny található. A gennyes váladék kórokozómentes (steril). A gyulladás először csak a tüszőre korlátozódik. A közreműködő enzimek a tüszőfalakat is oldják, a gyulladás át tud törni a tüsző falán és megtámadja a kötőszövetet. Gyulladási folyamat során gennyes hólyagok jelennek meg , érés után váladékuk kiürül. Egymás melletti és egyre távolabbi tüszőkre terjed ki. A gyulladás természetes védekezési folyamat, amelyet az idegrendszer indít meg. Ilyenkor vízben oldódó szabad zsírsavak az irhába kerülnek. Vegyi ingerként hatnak. A szervezet válaszát a vegetatív idegrendszer indítja meg a mellékvesekéreg hormonjai segítségével. Hatásukra az érfalak áteresztőképessége megváltozik. Hisztamin és acetilkolin szabadul fel, amely előidézi az érfalak tágulását, vérbőség alakul ki, amelyet duzzanat kísér, a szövetek sejtjeinek és rostjainak szerkezete megváltozik, a területen megnagyobbodás következik be, és ezt fájdalom kíséri.

 

A jellegzetes tünetek tehát:

- melegség (calor)

- pirosság (rubor)

- duzzanat (tumor)

- fájdalom (dolor)

 

A gyulladást mindig oxidációs folyamatok jellemzik. A vérsavóval együtt fehérvérsejtek is kilépnek a vérpályáról, valamint fibrinogén és a trombin is egyesül, fibrinszálak csapódnak ki, amelyek elhatárolják a gyulladást az ép szövetektől. Ez a lobgát.

Az aknéknak többféle fajtája ismeretes.

 

 

CELLULIT, CELLULITIS:

 

 

Cellulitis (pannikulitis): az orvosi cellulitis és kozmetikai cellulit között különbség van. Az orvosi cellulitis valódi gyulladást jelent, amelynek jele lehet pirosság vagy fájdalmas csomók.

 

Cellulit: elsősorban az alsó végtagokon jelentkezik. Ha a comb bőrét összenyomjuk, akkor mélyedések láthatók, mint a matrac mintái, vagy a narancs pórusai.

Oka a zsírmennyiség, amely ezen a helyen összegyűlik. A lyukacskák annál mélyebbek, minél több zsír van a kérdéses helyen. A kötőszövet szilárdsága is csökken. A cellulit több stádiumon mehet keresztül.

 

Kialakulásának okai:

- alkat

- öröklött kötőszöveti gyengeség

- hormonális változások

- kötőszövet öregedése

- kevés mozgás

- helytelen táplálkozás

 

A narancsbőr kialakulásában szerepe van az el nem szállított anyagcsere salaknak, amely a nyirokban található. A nyirok mozgását az izompumpa biztosítja. Ha a kötőszövet gyenge, akkor az izompumpa nem tud hatékonyan dolgozni. A vénás elváltozások is nyirokpangáshoz vezethetnek. A zsírsejtek száma megnövekszik, megnagyobbodnak, ezt tovább rontja a cirkulációt, és az esztétikai hatás romlik.

 

Megelőzésként táplálkozási szokásainkat kell megváltoztatni:

- többszöri kevés étkezés

- minimális zsírfogyasztás

- könnyen feldolgozható szénhidrátok

- gyümölcs és főzelékfélék fogyasztását növelni kell

- tilos az alkohol és a cukros italok fogyasztása

- aktív és rendszeres mozgás ajánlott, hogy a gyenge szövetek megerősödjenek, a zsír elégjen, az izom felépítése gyorsuljon.

 

Kezelésében kozmetikus kollégák tudnak segíteni. Több fajta módszer létezik, akár nyirokmasszázs, akár tekercselős kezelések, akár gépi kezelések. Szeretném a figyelmet azonban felhívni arra, hogy ő egyedül a te problémádat nem tudja megoldani, ehhez csapatmunka szükséges! Vagyis te is!

 

Életmódváltás: étkezés, mozgás, folyadékfogyasztás (napi legalább 1,5 liter ásványvíz)  terén + kozmetikai kezelések + otthoni kiegészítő cellulit elleni készítmények!

Felkészültél?  Az eredmény csak tőled függ!

 

IV. ARCÁPOLÁS

 

START!

 

1.) lépés: ARCTISZTÍTÁS

 

Első és legfontosabb lépés.

Miért?

- mert bőrünkre a nap folyamán rengeteg szennyeződés rakódik

- mert vannak bőrtípusok, amiknek a bőrfelszínén feleslegesen sok zsíros anyag, faggyú is megtalálható

- mert elhalt hámsejtek és baktériumok vannak rajta

- mert előkészíti a bőrt a további lépésekre.

 

Mikor?

- reggel és este

- ha napközben nagyobb mennyiségű szennyeződés éri a bőrödet.

 

Itt kitérek arra, hogy reggel miért fontos?

Mert a bőr mirigyei (verejték, faggyú) éjjel is dolgoznak, ezért reggelre bőrünk felszínén faggyúzsír illetve verejtékezésből visszamaradt méreganyagok találhatóak rajta.

 

2.) lépés: TONIZÁLÁS

 

Én nagyon szeretem. Miért?

- mert leszedi az arctej maradványait

- mert segít visszaállítani a bőr megfelelő ph-értékét

- mert felfrissíti az arcbőrt

- mert fokozza a bőr tónusát

- mert értékes hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek már célzottan igazodnak az adott bőrtípushoz.

 

Mikor?

- arctisztítás után

- nagy melegben napközben is, ilyenkor felfrissül a bőröd és jobb lesz a komfortérzeted.

 

3.) lépés: PEELINGEZÉS (radírozás)

 

Miért jó ez neked?

Mert a bőr felszínén lévő összetapadt, elhalt hámsejteket (keratinizáció) leszedi. Ezáltal szabaddá válik az út a hatóanyagok aktív bejutására, felszívódására. Peelingezés során az arcbőrünk felfrissül, felszíne egyenletesebbé válik, javul a bőrünk oxigénellátása és vérkeringése. Ezt követően a bőrünk nagyobb mennyiségű hatóanyagot tud felszívni.

 

Mikor?

- hetente egyszer, érdemes hétvégén, mert mindjárt megszépítheted magad egy finom pakolással is.      

 

4.) lépés: HIDRATÁLÁS

 

Miért muszáj?

Mert testünket alkotó sejtjeink és bőrsejtjeink alkotóeleme a víz is, amely az idő előre haladtával fokozatosan csökken. Bőrünk állapotát befolyásolja továbbá az időjárás, a táplálkozás, és az öröklött alkati hajlam is. A víztartalom csökkenése jelentkezik bőrünk felszínén, és a mélyebb rétegekben is.

Tünetei: száraz, érdes tapintású, felszíne hámló, húzódik, feszül, esetleg ki is pirosodik.

Hidratálás során ezek a tünetek megszűnnek, bőrünk rugalmas tapintásúvá, egyenletes felszínűvé, selymessé, üdévé válik. Az apróbb ráncok feltöltődnek.

 

Mikor?

MINDEN NAP!  Tisztítás, tonizálás után!  ESTE és REGGEL!

 

 

TÁPLÁLÁS

 

Már elmondtam nektek, hogy miért olyan fontos bőrünk hidratálása. Most ejtek néhány szót bőrünk táplálásáról is. Mivel az évek előre haladtával elkerülhetetlen a bőr öregedésének folyamata, ezért különféle hatóanyagokat hívunk segítségül ennek a folyamatnak a lassítására. Ezek lehetnek vitaminok, gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök kivonatai, laboratóriumi körülmények között előállított hatóanyagok, vegyületek.

 

- bőrünket táplálhatjuk otthon saját magunk által előállított házi pakolásokkal

- kozmetikában célirányos kezelésekkel az adott bőrtípushoz igazodva

- különféle szérumokkal, olajokkal, maszkokkal, hatóanyagokban gazdag krémekkel.

 

HÁZI PAKOLÁSOK:

 

Letisztított, megfelelően előkészített bőrök számára remek házi pakolásokat készíthetünk.

Nagyon fontos, hogy mindig friss, jó minőségű alapanyagokat használjunk. A pakolásokat nyakra és dekoltázsra is bátran használhatjuk, hiszen bőrünk bármelyik része megszépül az ápoló hatóanyagoktól. Hatóidő általában 15-20 perc. Ezek a pakolások frissítik, hidratálják, táplálják bőrünket és kisimítják apró ráncainkat. Javul bőrünk anyagcserjéje és oxigén ellátása is.

 

SZÉPÍTSD MAGAD A BŐRÖD!

 

Hoztam nektek néhány könnyen elkészíthető házi pakolás receptet!

Hetente legalább egyszer kényeztessétek el vele a bőrötöket!

Dupla, illetve tripla mennyiséggel elkészítve jut a nyakatokra, illetve a dekoltázsotokra is !

 

HAJRÁ!

 

SZEBOREÁS BŐRRE:

 

I.

Pakolás tiniknek szeboreára, esetleg aknés bőrökre ( Itt kihangsúlyoznám, ha nagyon sok az akné és a gyulladt felület, keressetek fel szakorvost!) :

 

Két evőkanál joghurt + egy kávéskanál élesztő + egy kávéskanál reszelt sárgarépa, ezeket keverjétek össze, letisztított, peelingezett bőrre helyezzétek fel 15-20 percre. Majd langyos vízzel mossátok le.

 

Miért jó ez neked?

- mert a joghurt táplál, nyugtat és hidratál

- mert az élesztő sok vitamint (B vitaminokat) tartalmaz, melyek irritált, problémás (aknés) bőrök jótevője, sebgyógyító hatása is jelentős

- mert a sárgarépának magas az A vitamin tartalma, amely jótékonyan hat a hámképzésre,       segíti a bőr regenerálását , jótékony a mitesszerek és pattanások ellen. Hiányakor bőrszárazság tüneteit vesszük észre.

 

II.

Pakolás szeboreára, amikor már nincsenek aknék, a bőr nem gyulladt. Az arcunkon mitesszerek (komedók) megtalálhatók, és érezzük a „száraz bőr”tüneteit. Bőrünk húzódik, kisebb nagyobb hámló foltocskák találhatók rajta. Amikor érzed, hogy hidratálnod kellene.

 

Két evőkanál joghurt + egy evőkanál banánpép + egy teáskanál méz.

Keverjétek össze, letisztított, peelingezett bőrre helyezzétek fel 15-20 percre. Majd mossátok le langyos vízzel.

 

Miért jó ez neked?

- mert a joghurt táplál, nyugtat és hidratál

- a banánnak rendkívül magas a vitamin és ásványi anyag tartalma ( B6, C, A vitaminok és kálium), vitalizál, táplál és feltölti a finomabb ráncokat

- mert a méz kiváló bőrszépítő, bőrépítő hatású (de csak kis mennyiségben), igazi vitaminbomba (C, B1, B2, B6 vitaminok + vas, réz, kén, foszfort tartalmaz). Táplál, fiatalít, rugalmasít, az arcot simává varázsolja, kisebb sebek gyógyítója.

 

 

MÉLYRÉTEGI VÍZHIÁNYOS BŐRRE:

 

Pakolás száraz, szomjas, rugalmatlanabb, érettebb bőrökre. Mitesszerek a bőrön kisebb mennyiségben előfordulhatnak. De a főbb tünet a „nyúlós”, száraz bőr.

 

Két evőkanál kanál tejföl, vagy tejszín, + egy evőkanál pépesített őszibarack.

Az ismert módon elkészítjük és felhasználjuk.

 

Miért jó ez neked?

- mert a tejföl, illetve tejszín már önmagában is nyugtat, frissít és hidratál

- mert az őszibarack kiváló bőrszépítő. Fáradt, vízhiányos bőröket rugalmassá és fiatalossá tesz. Táplál és hidratál. Magas A, B1, B2 és C-vitamin tartalma. Ásványianyag tartalommal sem szűkölködik (magnézium, kalcium, foszfor, nátrium,kálium) tartalma jelentős.

Építi, táplálja, vitalizálja, éltre kelti a „szomjas”, fáradt bőröket.

 

 

ZSÍRHIÁNYOS BŐRRE:

 

Pakolás száraz, húzódó bőrre. Mitesszerek (komedók) nincsenek, illetve elszórva egy-kettő. Ebben az esetben már a „testesebb, zsírosabb” konzisztenciájú (állagú) krémek is szóba jönnek.

Egy evőkanál tejföl + egy evőkanál túró + egy evőkanál reszelt uborka + 4-5 csepp avokádó ill., olíva olaj. Tanultak alapján elkészíteni és felhasználni.

 

Miért jó ez neked?

- mert a tejföl és túró nyugtat, frissít és hidratál

- mert az uborka igazi vitaminbomba (C, B6, vitaminok, kálium és foszfor tartalma is jelentős) frissít, feszesít, hidratál, rugalmasít

- mert az olíva olaj:

- szervezetünk számára létfontosságú telítetlen zsírsavakat tartalmaz (linolsav, linolénsav, arachidonsav)

- A, E, D vitaminokat és béta-karotint tartalmaz

- antioxidáns tartalma miatt öregedésgátló hatást fejt ki

- mert a fent említett vitaminok regeneráló, sebgyógyító, ápoló, puhító, tápláló hatást fejtenek ki

- még az igénybe vett bőröket is látványosan megszépíti.

 

Avokádó olaj:

- érett terméséből A, B1, B2, C, E vitamint tartalmazó , jól eltartható olajat préselnek.

- alkalmas „kiszáradt”, érzékeny bőrök ápolására

- segít az ekcéma megelőző és tüneti kezelésénél

- regenerál és puhít.

 

 

PAKOLÁS NORMÁL BŐRRE:

 

A te bőröd ápolásánál a fennálló állapot megőrzése a cél. A bőrápolás neked is fontos, megelőzésre és szépítésre a te bőrödnek is szüksége van.

 

Két evőkanál joghurt + egy teáskanál reszelt sárgarépa + egy evőkanál reszelt uborka.

Kis kávéskanál méz is mehet bele. Összekeverni, a már tanult módon elkészíteni.

 

Miért jó ez neked?

Mert a joghurt nyugtat és hidratál, a sárgarépa, a méz és az uborka vitalizál , frissít, feszesít, fiatalít.

Tripla mennyiséggel ápolhatod a nyakad és a dekoltázsodat is.

 

 

V. ELHÍRESÜLT HATÓANYAGOK

Most szeretnék néhány szót szólni az elmúlt évek nagy „sláger hatóanyagairól”.

BOTOX:

botulinum toxim. A föld egyik legerősebb méreganyaga. A neurológiában használják.

Nagyon elterjedt a botox esztétikai felhasználása. Az arc különböző, speciális helyein botox-szal blokkolhatjuk a ráncképződésért felelős izmokat, ezáltal elérhetjük, hogy a ráncképződés megszűnjön. A toxin az idegvégződésben blokkolja az ingerület átvitelt az izmokra, de csak időlegesen. Első lépésben a páciens azt érzékeli , hogy a kezelést követően kb. 1 hét elteltével nem tudja ráncolni bőrét a kezelt területen. Idővel a mély, ráncosodott, „berepedt” bőr is kisimul, ha a kezelést kb. 3-4 hónapos rendszerességgel, elvégzik. A botox hatása csak időleges. Ugyanakkor nagy előnye, hogy jóval későbbre lehet általa kitolni a nagyobb plasztikai sebészeti beavatkozások szükségességét. Nagyon elterjedt módszer.

Jó hír azonban, hogy nem kell botoxoltatnunk magunkat, hiszen a kozmetikai gyakorlatban már remek botox hatású készítmények állnak a rendelkezésünkre, így minden adott hozzá, hogy  feszes, szép bőrünk legyen természetes módszerekkel!

AHA SAVAK:

(Alpha Hydroxy Acid) vagy más néven gyümölcssavak. A 80-as évek végétől robbant be a kozmetika iparágba.

Sláger hatóanyaggá nőtte ki magát. Leginkább a problémás (aknés, szeboreás) bőrök állapotának javítása céljából alkalmazták. Enyhe hámlasztó, depigmentáló (halványító), pórusösszehúzó, tonizáló, sejtanyagcsere fokozó, hidratáló hatásúak. Ide tartoznak pl: almasav, citromsav, glikolsav, tejsav. AHÁ-s kezelés során a hám elvékonyodik, így saját UV-védelme is gyengül, fényérzékeny lesz, ez pigmentációhoz vezethet. Ezért ezeket a kezeléseket és készítményeket csak ősszel és télen ( amikor nem éri fény a bőrünket) érdemes végezni. Kúra jellegű használatával a bőr fokozatosan letisztul, a hámrétegben sejtmeújulási folyamat indul meg, gyulladásos folyamatok (aknék) csökkenek, tágpórusú bőrök struktúrája javul.

HYALURONSAV:

olyan anyag, mely természetes módon jelen van a szervezetünkben. Főként kötőszövetben és az izületekben található. Legfontosabb tulajdonsága a vízmegkötő képesség. Ez az oka annak, hogy a hyaluronsavat csodafegyvernek tartják a bőr öregedése elleni harcban.

Negyven éves kor felett a hyaluron termelődése drasztikusan csökken.

Számos ránctalanító krém, gél és kapszula hyaluronsavat tartalmaz, mely nedvességgel látja el, fiatalosabb megjelenésűvé teszi a bőrt. Pozitív tulajdonságai alkalmasak arra, hogy a bőr öregedési folyamatát lassítják. Bőrfeszesítő hatása rendkívül jelentős.

SHEA VAJ:

Közép- Afrikában (Ghánában) élő fa, a karitéfa terméséből hideg sajtolással nyerik ki. A sajtolás során mellőznek minden hőkezelést, így a shea vaj magas A, E, F vitamin, valamint allantoin tartalmát  sokáig képes megőrizni. Nehezen avasodik, színe sárgás, fehéres, bézses.

Felhasználási területe a bőrápolás:

- gyorsan felszívódik

- többféle vitamin tartalmának köszönhetően kiváló tápláló, ápoló, puhító hatású termék

- nyugtatja az irritált, ekcémás, allergiás bőrt

- kirepedezett bőrök (pl. könyök, sarok, ajkak azonnali jótevője)

- rovarcsípés ellen is hatásos

- még enyhe (5-6) fényvédő faktorral is rendelkezik.

LIPOSZÓMÁK:

alatt 20-30nm átmérő alatti gömböcskéket , cseppeket értünk. Segítségükkel hatóanyagokat lehet bejuttatni a bőr mélyebb rétegibe. 8-12 óráig hatóképesek. A liposzóma gömb alakú, kívül lipid (zsír) köpenye van, belül hidrofil (vízfelvevő) tulajdonságú. Ezekben a gömböcskékben tápláló, fényvédő, öregedést gátló hatóanyagok találhatóak.

Q10 KOENZIM:

 mely szervezetünkben termelődik és testünk minden sejtjének működését segíti. A Q10 nélkülözhetetlen a sejtek energiatermeléséhez. Emellett antioxidánsként a sejteken belül és kívül is semlegesítik a szabad gyököket. Ezek olyan anyagok, amelyek többek között felgyorsítják a bőr öregedését és károsítják a sejteket. Az évek múlásával csökken bőrünk Q10 szintje. A sejtek anyagcseréje lelassul és a bőr veszít rugalmasságából. A stressz és a környezeti hatások, pl.: UV-fénysugarak szintén gyorsítják az öregedési folyamatot. A Q10 rendszeres alkalmazása hozzájárulhat a ráncok mélységének csökkentéséhez, sejtjeinek védelméhez, bőrünk simábbá, erősebbé válásához. Regenerál, ápol és puhít.

MICELLÁK:

hol találkozunk ezzel a kifejezéssel?

Elárulom: arcbőrünk tisztításával kapcsolatosan. Innovatív termék, az utolsó évek nagy slágere!

A vízben oldható anyagok vízzel könnyen lemoshatóak. A zsíroldékony szennyeződések azonban erősen tapadnak. Eltávolításukhoz vízben oldhatóvá kell tenni őket.  A micellák kis méretű gömb formájú molekulák (10, néhány10 nm nagyságúak). Vizes oldatban azáltal jönnek létre, hogy a molekula zsíroldékony része taszítja a vizet, és ezáltal csak zsíroldékony struktúrához tud kötődni, azaz  alapesetben a többi molekula zsíroldékony részéhez. Az így kialakult gömb alakú képződményeket hívjuk micelláknak.  A gömb alakú molekulák a bőrön lévő szennyeződéseket nagyon hatékonyan zárják magukba.

Miért jók a micellák?

-mert a nagyon nehezen eltávolítható szennyeződéseket is eltávolítják

-frissít és tonizál

-érzékeny bőrökre is ajánlott, nem irritál

-minden bőrtípus használhatja

-könnyű a használata.

ARGÁN OLAJ:

Növényi olaj, az argán fa terméséből hagyományos eljárással nyerik. Származási helye: Marokkó. Az argán fa termése kicsi, ovális, vagy kúpos formájú. A termést vastag héj veszi körül, alatta található a termés húsa. Az olajat a termés magjából sajtolják ki.

Ritka és drága kincs. Olaja dió ízű, az élelmiszeripar is felhasználja.

Bőrápolás terén nagy népszerűségnek örvend, mivel körmünkre, hajunkra, bőrünkre kedvező hatást fejt ki.

Hatása a bőrre:

- zsírhiányos, érettebb bőrök kiváló táplálója

- allergiák, ekcémák kiváló gyulladáscsökkentője

- ápol, puhít, rugalmassá tesz

- aknés bőrökre is kiválóan alkalmas fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt

Mivel olaj, ezért a felszívódása nehezebb (nem szoktátok szeretni), mint a krémeknek. Nagyon száraz felületen töményen cseppek formájában lehet bemasszírozni. Ha úgy gondold , hogy a te bőröd nem olyan száraz, de mondjuk a hidratálódat kevésnek érzed, akkor dúsíthatod pár csepp argán olajjal. Nyakra, dekoltázsra, fürdés után pár csepp önmagában is megszépíti a bőrödet!

RETINOL:

avagy A vitamin. Zsírban oldódó vitaminunk, hámszövetünk védővitaminjaként is szokás emlegeti. Hiányakor szempanaszok, étvágytalanság, bőrkiütések, száraz bőr, törékeny hajszálak, lassan növő körmök tünetei jelentkeznek.

 

Bőrre gyakorolt hatása igen kedvező:

- szabályozza a faggyúmirigyek működését

- védi és fertőzésekkel szemben ellenállóvá teszi a hámréteget

- elősegíti a sebek hegesedését

- elősegíti a sejtek regenerálódását

- segíti a bőr szarusodási zavarainak megszűnését.

Érdekesség: az A vitamin elővitaminja (provitaminja) a béta karotin, melyből a szervezet szükségleteinek megfelelően maga állítja elő a szükséges mennyiségű A vitamint a májban.

Karotinban gazdag élelmiszereink: sárgadinnye, sárgarépa, kajszibarack, paraj, sütőtök.

 

Akik szeretnek nyáron lebarnulni, fogyasszanak sok „béta karotint”, mert segítségükkel a barna bőrszín és annak megőrzése könnyen megvalósítható!

 

VI. FÉNYVÉDELEM

I.) ULTRAIBOLYA SUGÁRZÁS:

Mindannyian tudjuk, hogy az ultraibolya sugarak hatást fejtenek ki a bőrünkre, szervezetünkre.

Most megosztok veletek néhány pozitív és néhány negatív hatásukkal kapcsolatos tényt.

 

POZITÍV HATÁSOK:

-elősegítik a sejtek növekedését

-hámképzők

-vérbőséget okoznak

-kedélyállapot javító hatás

-elősegítik a D vitamin képződését

-csökkentik a vércukor és koleszterin szintjét

-növelik a szervezet ellenállóképességét

-elpusztítják a kórokozókat

-elősegítik a vörös vértestek szaporodását.

 

KÁROS HATÁSOK:

-érdessé teszik a bőrt

-pigmentfoltokat okozhatnak

-gyulladás alakulhat ki (bőrpír, égés)

-káros folyamatokat indíthatnak meg

-hatásukra szabad gyökök képződhetnek

-gyulladáskeltő fehérjék jöhetnek létre

-öregítik a bőrt.

II.) UV-SUGARAK RÉSZLETES JELLEMZÉSE:

 

UV-A sugarak: (315-400 nm)

-közvetlenül hatnak a szervezetre, hatásuk hosszabb ideig tart

-kismértékben gyulladáskeltők

-tartós pigmenteket képeznek

-direkt pigmentképzők (festék, melanin)

-bőr öregedési folyamatait gyorsítják.

 

UV-B sugarak: (280-315 nm)

-24 vagy 36 óra múlva gyulladást okoznak

-indirekt pigmentképzők

-rákkeltők lehetnek

-öregedést segítik.

 

UV-C sugarak: (180-280 nm)

-mivel az ózonköpeny sérült, ezért juthatnak le a Földre, vagy mesterséges fényforrásból

-gyulladást, valamint rosszindulatú folyamatokat indítanak meg

-csíraölő hatásúak

-nem képeznek pigmenteket

-az UV-C sugarakat a légkör körül lévő ózonréteg elnyeli.

BŐRÜNK VÉDELMÉNEK ÉRDEKÉBEN FONTOS BETARTANI A NAPFÜRDŐZÉS SZABÁLYAIT!

 

Kora tavasszal megkezdett napozás tartós barnaságot okoz!

Az első alkalommal 5-10 percet töltsünk a napon, a második és harmadik napon 5-5 perccel növeljük az időt (az időtartam függ az egyén reakciójától) !

A napozás mérsékletes legyen, cseréljük a testhelyzetet!

Kerülni kell a délelőtt 11 óra és 15 közötti időt!

Fontos a szervezet folyadék visszapótlása!

A napozás után fontos a bőrtáplálás a megfelelő testápolóval, mely segít regenerálódni és megőrizni a bőr állapotát !

És ami a legfontosabb: magas faktorszámú fényvédelem!

 

FAKTORSZÁM: fényvédő faktor (SPF= Sun Protection Faktor ).

Azt mutatja meg, hogy használatával hányszor több időt tölthetünk a napon, mint nélküle.

Tehát ha te tíz percet tudsz a napon tartózkodni leégés nélkül, akkor 30-as faktorszámmal 10*30=300 perc, azaz 5 óra az az időtartam, amíg „védelem” alatt vagy. A védelmi időt nem hosszabbítja meg a többszöri bekrémezés, ennek ellenére érdemes többször megtenni, hiszen a víz, a törölköző, az izzadás könnyen eltávolítja a bőrről.  

VII. SMINK

 

KENDŐZÉS , AVAGY SMINK

 

A sminkelés célja a bőr szépséghibáinak (szeplők, májfoltok, pattanások nyomai, tág pórusú, fénylő bőr stb.) kendőzése, az arc hibáinak javítása, valamint az arc szépítése. A smink kialakításához figyelembe kell venni a napszakot, az alkalmat, az öltözéket, valamint az életkort és az egyéniséget.

Mindig tiszta bőrre dolgozunk, tisztítás, tonizálás elengedhetetlen! Ha van időd, előtte hidratáljál, majd várjál tíz percet, amíg felszívódik!

 

Eszközeink:

- alapozó szivacs (lehet változatos formájú)

- púder felvitelére alkalmas pufi ecset

- púderecset, ami kisebb méretű és kevésbé pufi, ez alkalmas a pirosító felvitelére

- szivacsos applikátor a szemhéjfesték felviteléhez

- korrigáló ecset  (kis méretű) a szem körüli púderezéshez

- szájfestő ecset a rúzsok egyenletes, vékony felviteléhez

- esetleg szemöldökkefe.

 

Színkalauz:

az eszközeinken túl egy kis „színtanra” is szükség lesz. Nyilván rengeteg szín áll rendelkezésünkre, ám koránt sem mindegy, hogyan kinek mi áll jól. Meghatározó a bőrünk, hajunk, szemünk, ruházatunk színe. Most a „szemek színét” veszem górcső alá, és szeretnék szólni, hogy a sötét színekkel mindig óvatosan bánjatok. Az itt felsorolt színek támpontok.

 

Ha a szemed színe világosbarna, akkor nagy valószínűséggel a zöld, a lila, a barna, a türkiz , a bézs és az arany színek, valamint azok enyhébb árnyalatai fognak jól állni.

Ha a szemed színe sötétbarna, akkor szintén mehet a zöld, a világos lila, a bézs, az arany, a türkiz és a szürke.

Ha a szemed színe szürke, akkor jól jön a világos kék, az ezüst, a moha zöld, a lila és a türkiz.

Ha a szemed színe kék, akkor bátran használhatod a világos kék, a szürke, az ezüst és gyöngyház színeket.

Ha szemed színe zöld, akkor  szóba jöhet a türkiz,  az ezüst,  bézs, a lila, a világos szürke és a zöld.

Ha a szemed színe fekete, akkor érdemes megpróbálnod a világos szürkét, az aranyat, a bézst, a világos zöldet, a világos lilát és az ezüstöt.

 

A hajunk színének is meghatározó szerepe van. E szerint évszak típusokat különböztetünk meg:

TAVASZ:

(meleg) aranyba hajló szőke haj-függetlenül attól, hogy sötét vagy világos.

Finom, világos arcbőr. Aranysárga alaptónussal – sárgás, őszibarack színű árnyalatokkal.

Az alapozó színe igazodik az arcbőr színéhez és világos árnyalatú.

Szemceruza: (ők általában kék vagy zöld szeműek)

-kék szemhez: világosabb szürke, halványkék, kakaóbarna

-zöld szemhez: kakaóbarna, világosabb barna, fenyőzöld, ibolyakék

Rúzs: barackrózsaszín, lazac piros, korall piros, világos piros.

Arcpír: lazac piros vagy barackos rózsaszín.

TÉL:

(hideg) sötét haj a barnától a kékes feketéig. Sötétbarna, vagy szürkésbarna szemszín.

Világos színű arcbőr, melyhez hidegebb bézs színt választunk alapozónak.

Rúzs: málnás, szilvakékes rózsaszín.

Arcpír: sötétebb rózsaszín.

Szemceruza: szürke, szilva kék, padlizsán.

ŐSZ:

(meleg) vörös, aranyszőke vagy barna haj jellemzi.

Világos arcbőr, aranyszínű alaptónussal.

Alapozó: csontszínű, meleg bézs, de mindig igazodjon a bőr alap színéhez.

Rúzs: terrakotta, fahéj, tégla piros (minden szín természetesen világosabb árnyalatban).

Arcpír: terrakotta, lazac, sötét bézs.

Szemceruza: barna, közép lila, sötét fenyő vagy mohazöld.

Az ősz típus viselhet narancsvörösös, rézvörösös színeket – este aranyos csillogással.

NYÁR:

(hideg) szőke és barna között van. Az arcbőr nagyon világos. Alapozó semleges, ami a bőr színéhez igazodik esetleg bézses árnyalattal. Arcpír rózsaszín és azok árnyalatai.

Ajakrúzs: rózsaszín, hűvösebb (enyhén lilás) rózsaszín.

Szemceruza: szürke, zöld, kék, türkiz.

Ők azok, akik gyermekkorukban hamvasszőkék, később barnulnak meg. Szemük zöldeskék, világoskék, olajzöld vagy kékesszürke.

Szemüvegesek sminkje:

Távollátó (+) üvege mögött a szem nagynak, a mínuszos üveg mögött a szem kicsinek látszik.

A nagyítóüvegnél jobb, ha nem használunk sötét színeket, inkább áttetsző, lágy szürkéket kombináljunk pasztellszínekkel.

A kicsinyítő üveg alatt tanácsos erős, sötét színeket használni. A festék mindig egyenletesen legyen elosztva.

 

HÁT AKKOR SZÉPÜLJÜNK!

 

1.) Alapozás:

mindig a bőr színéhez (vagy maximum egy árnyalattal sötétebb) igazodó alapozót választunk. Vékony rétegben visszük fel. A szivacsunkat előtte bevizeztük és kinyomkodtuk. Érdemes az arcot több részre felosztani, pl. előbb a homlok, aztán az arcunk egyik része, majd a másik és így tovább. Ujjhegyünkkel pici pöttyöket viszünk fel , majd a szivacsunkkal eldolgozzuk.

Ha van korrektorunk, akkor előtte az apró bőrhibákat azzal eltüntetjük. Úgy , hogy oda rakunk egy kis pöttyöt (pl.: pattanás, májfolt, csípés stb.) és szépen eldolgozzuk.

Korrektort érdemes a szemünkre és a szánkra is felvinni, mert tartósabb lesz a sminkünk.

Színe természetesen olyan, mint az alapozónk színe.

 

2.)  Pufi ecsettel áttetsző porpúderrel fixáljuk az alapozót vékony rétegben. Ha nem porpúdered van, hanem kompakt (szilárd), azt is nyugodtan használhatod. Szerintem mindkettő rendben van, csak a minőségre ügyelj!

 

3.) Szem kontúrozása:

alsó – felső szemhéj kihúzása és annak összekötése. Ha a felső szemhéjt húzod, érdemes kicsit kijjebbről és fentebbről rajzolnod, akkor „cicás” szemet kapsz. Az ívet, ahogy befelé haladsz, kicsit vékonyítsd és kb. csak a szem közepéig rajzold.

Az alsó ívet ott rajzold, ahol a szempilláid vannak (alatta). A szélét kösd össze a felső kontúrral, és ahogy befelé haladsz, vékonyítsd el. Ezt a vonalat sem kell teljesen végig húznod.

 

4.) Szemhéj árnyékolása:

belül világosabb, kifelé sötétebb, szépen összedolgozva.

Igazából ide még egy szín jönne, a szemöldök vonalad alá, de csak kifelé. Ennek a színnek a kiválasztása nehezebb. Ez lehet akár az arcpír, de inkább annak világosabb árnyalata, vagy olyan szín, ami nagyon halvány, és a szemhéjon lévőnek egy illeszkedő árnyalata.

Ezeket nagyon szépen össze kell dolgozni. Ha nem vagy gyakorlott, akkor ezzel csak később próbálkozz!

 

  5.) Száj kontúrozása:

vékony vonalban megrajzoljuk a szánkat. Ha az ajkunk keskeny, akkor inkább a külső ívben, ha teltebb, akkor kicsit beljebb induljunk. A szájkontúr színe vagy megegyezik a rúzs színével, vagy egy árnyalattal sötétebb.  Amikor ecsettel felvisszük a rúzst, ill. a szájfényt, a kontúrra is tegyünk belőle.

 

6.) Rúzs vagy szájfény, esetleg mindkettő ecsettel történő felvitele.

 

7.) Arcpír felvitele. Lentről húzzuk az ecsetet felfelé, a járomcsont mentén. Akinek szélesebb az arccsontja, az inkább egy kicsit beljebb induljon, így meg tudja nyújtani az arc vonalát.

 Akinek keskeny, hosszúkás az arca, annak pont fordítva.

 

8.) Sminkünk megkoronázása szempilla festékkel, melyet lentről felfelé viszünk fel.

Egyik ujjaddal óvatosan húzd fel a szemhéjadat, így majdnem a szempilla tövétől tudod rákenni a festéket.

Soha nem hagyjuk ki!

 

A sminkelés nem könnyű feladat, sokat kell gyakorolni, de megéri!

Amíg nem leszel elég gyakorlott, leírok egy turbó változatot , már ezzel is látható lesz a különbség.

 

TURBÓ SMINK!

Ilyenkor alapozó + púder + világos színű gyöngyházas szemhéj púder + arcpír +szájfény +szempillaspirál = Nem tudod elrontani, és máris szép leszel!

 

VIII. DEPILÁLÁS

A szőrszál növekedését és színét a mátrixban lévő sejtek befolyásolják. A növekedés üteme 0,35 mm naponta. Nyáron gyorsabb, a magasabb hőmérséklet és élénkebb anyagcsere következtében.

 

A szőrszál a folliculusban (szőrtüszőben) található. Kötőszöveti vázához a felszínnel hegyes szöget bezáró simaizom, a szőrmerevítő izmocska csatlakozik. A szőrtüszőbe nyílik a faggyúmirigy. A szőrtüsző az irhába nyomuló hámcsapokból fejlődik ki.  A szőrszál  tüszőn belüli része a gyökér.

Ennek alsó kiboltosodott része a hagyma. A hagyma fokozatosan megy át a mátrixba. A Mátrix sejtek osztódása, elszarusodása okozza a szőr növekedését. A mátrix alatt érben gazdag kötőszöveti szemölcs, a papilla található.

 

A mátrix sejtekből keletkezik a szőrszál, amelyet közvetlenül a belső gyökérhüvely vesz körül. A belső gyökérhüvely a szőrszállal együtt a szőrtüsző nyílása felé tolódik, ennek sejtjei elszarusodnak és összeolvadnak a szaruréteggel.  A szőrszál kitépésekor a mátrix egy része is kiszakad. A maradék sejtek regenerálódnak és új szálat képeznek.

 

Az ideiglenes szőreltávolítási módszereket depilálásnak , a végleges módszereket epilálásnak nevezzük.

 

DEPILÁCIÓ során csak a szőrszálakat távolítjuk el, a papilla ép marad, bizonyos idő után új szál képződik.

 

Lehetséges változatok:

Borotválás:

gyors és kényelmes. Hátránya, hogy a szálakat a felületről távolítjuk el, és néhány nap múlva a szálkezdemények már láthatóak. Rendszeres használata a szőrszálak erősödését vonja maga után.

Vegyi depiláció:

a vegyi depilációval oldjuk a szőr anyagát és teljesen sima felületet kapunk. Hátránya: a szálakat a szőrtüsző nyílásánál távolítjuk el, és az után növés néhány nap múlva jelentkezik. A vegyi depilátorok alkáli fémek vagy alkáli földfémek szulfidjai, amelyekből víz vagy vizes oldat hatására lúg keletkezik. Ez a kutikulát elroncsolja, a szálak megpuhulnak és könnyen eltávolíthatók lesznek. A hordozó anyagok lehetnek krémek, védő emulziók vagy kolloidok. Lúgos kémhatásúak, először eltolják a bőr enyhén savas ph értékét, majd semlegesítik, végül lúgosba tolják el.

 Nem bőrbarát eljárás! Használata után 3 %-os bórvízzel visszaállítjuk a bőr pH értékét. Bőrnyugtató készítmény használata kötelező!

Csipeszelés:

válogathatunk a szálak között. A papilláról választja el a szálakat, 2-3 hét múlva jelentkezik az után növés. Szemöldök formázásához használjuk ezt a módszert.

Bőrpuhító krémmel érdemes előtte bekenni az adott bőrfelületet, kicsit várni, aztán letörölni.

 A csipeszt 45-fokos szögben a szőrszál dőlési szögével megegyezően kell tartani, apró, gyors mozdulatokkal kell a  nem kívánt szőrszálat eltávolítani. Mindig a külső szemzugtól a belső szemzug irányába kell haladnunk. Ha kész vagyunk, nyugtató krémmel bekenjük a kezelt felületet.

Gyantázás:

a szálakat a hagymával együtt a papilláról távolítjuk el. Gyors eljárás, sima felületeket ad. Után növés 3-4 hét.

Tíz, tizenöt éve még találkozhattunk kozmetikákban úgynevezett hagyományos gyantával, amely 80 % fenyőgyantát (kolofonium), 20 % méhviaszt tartalmazott. Ma már nagyon ritka.

Nagyon korszerű, és egyben közkedvelt gyantázási mód a patronos gyanta használata. 

Melegítés során válnak kenhetővé, és csak egyszer lehet felhasználni. Így nem lehet fertőzés közvetítője. Számos színben forgalmazzák, ezek különféle bőrbarát anyagot (pl.: a rózsaszínben titán-dioxid) tartalmaznak, melyek a bőr nyugtatását és az irritáció elkerülését támogatják.

Utána gyantázás utáni olajat és bőrnyugtató készítményt használunk.

Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor használj nyugodtan babaolajat!

Szőkítés:

a fokozott szőrnövés okozta kozmetikai hibák kezelésére használatos, ha a szőrszálak nem túl hosszúak és nem is túl vastagok. A szőr színét okozó melanin oxidáció hatására színtelen vegyületté alakul át. Szőkítőport használunk, amelyhez hidrogén-peroxidot keverünk. A hidrogén-peroxid koncentrációja függ a kezelt testrésztől.

Ez az eljárás a pehelyszőröket nem erősíti meg. Hátránya, hogy a sűrű és hosszú szőrzet továbbra is feltűnő maradhat. Erős oldat használatánál az alákrémezés kötelező.

Cukorbeteg és hidrogén-peroxid érzékeny pácienseknél nem használható.

Miután lemostuk a szőkítőszert (alaposan), nyugtató, ápoló készítménnyel bekenjük a kezelt felületet.

IX. ÚTRAVALÓ

 

Elérkeztünk az utolsó fejezethez. Pár gondolatot küldenék még neked!

 

Egyrészt nagyon remélem, hogy hasznosnak találtad az általam készített könyvecskét.

Másrészt az itt megismertek alapján talán könnyebben fogsz tudni eligazodni a bőrápolás birodalmában.

Egy biztos, nem lesz könnyű dolgod, de talán segítséggel megbirkózol vele!

 

Tudnod kell, hogy az arckrémekre sehol nincs rá írva, hogy pl: T vonalban korpás szeborrea, + kétoldalt felszíni vízhiány kíséri. A krémeket általában normál, zsíros és vegyes bőrökre ajánlják.

 

Ez is nagy támpont!

 

Én megpróbállak majd ennél konkrétabb dolgokra is rávezetni! A termékek pozicionálásánál az adott terméket mindig a te szempontodból próbálom a legjellemzőbb helyére beilleszteni. Fontos tudni, hogy az egyes krémek között átfedések is vannak.

Ami azt jelenti, hogy bizonyos termékek akár többféle bőrtípus ápolásához is megfelelőek lehetnek. Ezen majd ne lepődjél meg! A szélsőségeket (pl : zsírosabb bőröket nem olajokkal, a szárazabb bőröket nem alkohol tartalmú termékekkel szárítjuk tovább.) igyekezzünk kerülni!

 

FIGYELJ NAGYON ÉS VÁLASSZ ÜGYESEN!

 

HAJRÁ!

 

EZZEL KALANDOS UTAZÁSUNK VÉGÉHEZ ÉRKEZTÜNK!

ÉN MAGAM IS NAGY KALANDOZÁSNAK TEKINTETTEM  EZT A SZÉP FELADATOT! REMÉLEM MÉG TALÁLKOZUNK ÉS KÖZÖSEN BÁRSONYOSSÁ TUDJUK VARÁZSOLNI A BŐRÖDET!

 

KÖSZÖNÖM HOGY VELEM TARTOTTÁL!

 

X. FORRÁS MEGJELÖLÉS

- Wikipedia

- NIVEA SZAKÉRTŐI OLDAL

- A KOZMETIKUS - Műszaki Könyvkiadó

- Dr. Szolnoky Erzsébet: KOZMETIKUS SZAKISMERET